Які є види дозволів на роботу в Хорватії?

2018 | 10 | 06 2091

Як знайти роботу в Хорватії

Хорватію сміливо можна назвати країною парадоксу: незважаючи на невисокий рівень економічного розвитку і труднощі з працевлаштуванням, вона як і раніше залишається в лідерах у громадян колишнього СРСР з трудової міграції.

Наймолодший член Євросоюзу прагне щосили виправдати довіру старших братів і намагається розвивати економіку за досить високими європейськими стандартами, в тому числі і в галузі соціального захисту. У більшості випадків саме цей фактор і виявляється вирішальним у бік вибору Хорватії. Ну і крім того, мовна, культурна і ментальна близькість також грають не останню роль.

Для роботи в цій прекрасній адріатичної країні необхідно бути не тільки хорошим фахівцем, але і володіти титанічним терпінням, щоб пройти весь бюрократичний круговорот.

Згідно із законом, у разі працевлаштування іноземця, місцева компанія повинна платити йому заробітну плату мінімум 1100 євро. З яких на податки піде близько 400-т. Місцевим працівникам можна нараховувати значно менше. Середня заробітна плата в країні близько 700 євро.

Крім того, при прийомі на роботу іноземця необхідно працевлаштувати в фірму трьох місцевих жителів. Саме тому хорватські роботодавці не люблять зв'язуватися з іноземцями на постійній основі. Навіть офіціантом або покоївки влаштуватися непросто. Найбільш ймовірно знайти роботу в сфері туризму, наприклад, як гід, або судовим перекладачем, якщо ви, звичайно, здасте мовний іспит. Багато шансів на працевлаштування у представників морських і судноремонтних професій.

 Але, як то кажуть, «дорогу подужає той, хто йде».

Для роботи в Хорватії, вам необхідно отримати дозвіл на здійснення трудової діяльності (radna dozvola) або дозвіл на здійснення підприємницької діяльності (poslovna dozvola). Якщо ви претендуєте на «персональний дозвіл» або «блакитну карту», ​​навряд чи ви будете читати цю стати, так що зупинимося на найбільш популярних дозволах.

 Дозвіл на роботу видається в тому випадку, якщо ви як фахівець потрапляєте під щорічні квоти. Для кожної галузі вони змінюються з року в рік, тому краще не відкладати вирішення цього питання в довгий ящик, а уважно стежити за публікаціями на офіційному сайті державної служби зайнятості Хорватії - hzz.hr.

Починайте пошук свого роботодавця восени, в грудні публікуються квоти на наступний рік (http://www.hzz.hr/default.aspx?id=10328). До цього часу краще бути вже про всеозброєнні. Оскільки Хорватські закони дуже строго захищають свій ринок праці від непрошених гостей, квот виділяється дуже мало.

 Якщо ви задумали переїзд всією сім'єю, то, за непідтвердженою інформацією, в разі вашого працевлаштування за квотами, є одне велике АЛЕ - ваша сім'я не зможе переїхати до вас за програмою возз'єднання найближчі два роки.

Квоти не передбачається, якщо ви відкриваєте іноземне представництво своєї компанії в Хорватії, професійно займаєтеся спортом, здійснюєте журналістську діяльність, ведете наукові дослідження або викладаєте на мовах національних меншин. До речі, ось чорногорці, наприклад, вважаються в Хорватії національною меншиною, хоча за останнім переписом їх в Хорватії всього 4517 чоловік або 0, 11%. Невже російських або українців в Хорватії проживає менше?

Після того, як ви знайдете і домовтеся з майбутнім роботодавцем, вам необхідно отримати робочу візу в хорватському консульстві у себе вдома.

Віза на підставі працевлаштування відноситься до категорії шенгенських віз D. За цією ж візою ви можете перебувати в країні понад 90 днів і працювати на благо хорватського народу.

Дозвіл на роботу видається максимум на два роки. Потім його необхідно продовжувати.

Якщо ж ви вирішите працевлаштувати самого себе і відкрити юридична особа, то вам необхідно врахувати наступні нюанси: ІП не може працевлаштовувати іноземців, так що, якщо ви хочете працювати всією сім'єю ваш вибір ТОВ (d.o.o.). Крім того, при прийомі на роботу себе, ви повинні надати докази про працевлаштування трьох громадян Хорватії: трудові договори, а також заяви про взяття на облік в структури медичного та пенсійного страхування. Статутний капітал вашої фірми повинен бути не менше 200.000 кун (25.000 євро). Ну і, крім того, для продовження робочого дозволу вам необхідно буде показати прибуток за підсумками першого року.

Бажаєте розмістити рекламу або стати партнером?!
Тільки цього літа найвигідніші пропозиції!
promo choice