Дозвіл на роботу в Чорногорії

2018 | 08 | 02 1482

Чорногорія - найменша з Балканських країн. Населення становить всього 623 тисячі чоловік. Прекрасний клімат в поєднанні з високими темпами розвитку зробили її однією з найбільш популярних серед наших співвітчизників. За неофіційними даними тут проживають понад 100 тисяч вихідців колишнього СРСР. Незважаючи на те, що Чорногорія все ще не стала членом ЄС, законодавство в трудовій сфері, вони, тим не менш, привели до європейських стандартів.

 Види дозволів на роботу (radna dozvola)

 - Персональне (Lična radna dozvola)

   Видається постійно проживають іноземцям, біженцям, або тим, кому надано додатковий захист. Власники цього дозволу в робочих відносинах практично прирівняні до місцевих жителів.

 - Дозвіл на працевлаштування (Dozvola za zapošljavanje)

а) Дозвіл на працевлаштування видається на вимогу роботодавця і є підставою для укладення договору про роботу. Термін дії - один рік, з можливістю продовження максимум ще на два роки.

б) Дозвіл на сезонну роботу також видається на прохання роботодавця не більше ніж на вісім місяців.

 - Дозвіл на роботу (Dozvola za rad)

   Видається іноземцям, які працюють в іноземних компаніях зі штаб-квартирою або представництвом в Чорногорії.

 Кому не вимагається дозвіл на роботу

   Чи не потрібен дозвіл на роботу, якщо ви: співробітник дипмісії, вчений, журналіст, творчий працівник або спортсмен і прибутку в країну на час.

   Згідно із законом ви не зможете поміняти місце роботи, вказане в контракті. У разі, якщо ви знайшли більш вигідні умови і хочете піти до іншого роботодавця, вам доведеться пройти всю процедуру отримання дозвільних документів заново.

 Квоти для іноземних фахівців

   З метою боротьби з безробіттям, а вона в Чорногорії не найменша, і захистом прав місцевого населення уряд Чорногорії щороку проводить аналіз потреб ринку праці та встановлює квоти за спеціальностями для видачі дозволів іноземним фахівцям. Публікуються вони до 31жовтня. Так що, вже в листопаді можна сміливо починати моніторити ринок і вступати в переговори, якщо ваша спеціальність потрапляє в список квот. Повірте, конкуренція у вас буде велика, так що краще відразу вступати в боротьбу за своє місце під чорногорським сонцем.

    Квоти не поширюються, якщо ви:

  • - володар персонального дозволу на роботу
  • - член сім'ї громадянина Чорногорії, біженця або іноземця з правом постійного проживання
  • - іноземний фахівець, який працює на підставі міжнародного договору;
  • - спортсмен, з чинним контрактом
  • - викладач чорногорського ВНЗ, навчальний мовою етнічної меншини
  • - представник іноземної компанії

 Важливе зауваження!

   Отримати дозвіл на роботу можна протягом п'яти днів, після зазначеного терміну. Якщо воно не було отримано, згідно із законом його анулюють і отримати нове ви зможете не раніше ніж через місяць.

   Головним законом для вас, як працівника, є - Zakon o zaposljavanju i radu stranaca

   У ньому чітко прописані не тільки правила прийому на роботу і відповідальність вашого роботодавця, а й правила оплати, тривалість вашого робочого тижня, порядок звільнення та багато іншого. Крім того, закон зобов'язує вашого наймача нараховувати та сплачувати за вас внески в пенсійний і, найголовніше, в медичний фонди. Особливу увагу приділено документального оформлення працівника і це ретельно перевіряється інспекцією з питань праці.

Бажаєте розмістити рекламу або стати партнером?!
Тільки цього літа найвигідніші пропозиції!
promo choice