Як отримати посвідку на проживання в Словаччині українцю

2019 | 04 | 30 983
Ця європейська країна дружелюбнее багатьох інших держав ЄС до мігрантів. Тому оформляти ВНЖ в Словаччині - процедура досить проста і не обтяжена бюрократичними формальностями. Будь-який українець може з легкістю отримати даний документ. Як це зробити - читайте в статті.
 

Переваги ВНЖ в Словаччині

 
Вид на проживання дає право безперешкодно подорожувати по Європі, але це не єдиний плюс для іноземця.
 
Володарі даного статусу можуть:
 
  • безкоштовно навчатися в Словаччині;
  • користуватися певними соціальними пільгами;
  • отримувати допомогу на дитину або пенсію.
 
Тобто крім власного заробітку закордоном ви можете розраховувати на допомогу держави.
 

Хто може отримати ВНЖ?

  Підставами для тривалого проживання в Словаччині можуть служити:
 
  • Ведення підприємницької діяльності.
  • Робота за контрактом.
  • Навчання.
  • Возз'єднання сім'ї.
  • Синя карта ЄС.
 
Науково-дослідна або спеціальна (художня, спортивна і т.д.) діяльність.
  Вони повинні бути підкріплені документально і подані на розгляд до Посольства Словаччини в Україні або в відділення поліції по іноземцям безпосередньо за місцем майбутнього ВНЖ.
 
  У стандартний пакет документів також входять:
 
  • заяву на словацькій мові;
  • закордонний паспорт;
  • 2 фото;
  • Довідка про несудимість;
  • нотаріально завірене свідоцтво про реєстрацію;
  • підтвердження наявності місця проживання в Словаччині (це може бути своя нерухомість або орендоване житло);
  • фінансове забезпечення (виписка з банку).

Бізнес в Словаччині

  ВНЖ для підприємців лідирує серед приводів для переїзду в цю європейську країну. Тож не дивно, адже умови ведення власної справи, зокрема податкове законодавство, тут досить сприятливі.
 
  Отримати дозвіл на проживання може приватний підприємець або генеральний директор компанії. Будьте готові до того, що користь вашої діяльності і економічну вигоду для Словаччини будуть педантично оцінювати на підставі вашого бізнес-плану.
 
  Перший ВНЖ вам можуть видати на півтора року, а в перспективі можна розраховувати на продовження на максимальний термін - три роки.
 

Вид на проживання для працевлаштування

  Робота в Словаччині для іноземців вимагає наявності дозволу або підтвердження, що вакансію має право зайняти громадянин іншої країни. Ці нюанси трохи ускладнюю пошук роботи закордоном, тому питання працевлаштування краще залагодити заздалегідь. Знайти актуальні вакансії можна на перевірених сайтах ПОСИЛАННЯ, де зібрані найкращі пропозиції від роботодавців Словаччини.
 
  ВНЖ для роботи видається на два роки при наявності трудового контракту. Без конкретного робочого місця, закріпленого за вами, на це підстава для дозволу на проживання можна не розраховувати.
 

Навчання в Словаччині

  Для ВНЖ на навчання не обов'язково здобувати вищу освіту, досить бути учнем середньої школи або мовних курсів.
 
  Видача дозволу на проживання для студентів-іноземців відбувається протягом місяця. В деяких випадках даний документ можна оформити відразу на 6 років, що дуже зручно і перспективно, адже за цей час можна знайти іншу підставу для ВНЖ і легально залишитися в Словаччині довше.

Возз'єднання сім'ї

  Дане підставу поширюється на іноземців, які перебувають у шлюбі з громадянином Словаччини або володарем ВНЖ, а також є дітьми громадян Республіки Словаччина. Володарям даного виду на проживання можна працевлаштуватися без дозволу на роботу після закінчення року, а з дозволом - з першого дня в новому статусі.
 
  Видають ВНЖ родичам громадян Словацької Республіки на 5 років, потім його можна продовжувати на такий же термін.
 

Вид на проживання по синій мапі

  Володарем синьої карти можуть стати висококваліфіковані фахівці перспективних галузей. Наявність диплома про вищу освіту і професійного досвіду підвищують шанси її отримати.
 
  Видають синю карту в поліції по іноземцям. Максимальний термін її дії - 3 роки з правом продовження на такий же термін. ВНЖ у цій підставі можна отримати протягом місяця.

Варіанти для вчених і творчих людей

 
  Вид на проживання в Словаччині можна отримати на термін стажування і проведення досліджень. Його видають також тим, хто займається художньою або спортивною діяльністю, просвітою, волонтерством, журналістикою з акредитацією в Словацькій Республіці.
 
  Спочатку такий ВНЖ видають на 2 роки, потім зазвичай продовжують на 3.
 

ПМП і громадянство

  Претендувати на ПМП можна після 5 років з ВНЖ і стажем безперервного перебування в країні не менше 183 днів у році. Основна умова - підтвердження фінансового забезпечення для життя. Купівля свого житла не обов'язкова, але документ про оренду з вас зажадають.
 
  Ще через 5 років іноземці можуть отримати громадянство.
 
  Як бачите, ця країна дійсно найбільш лояльна до громадян інших держав. Саме через неї ви можете успішно прокласти свій шлях до європейського рівня життя, освіти та соціальних гарантій.
 
Бажаєте розмістити рекламу або стати партнером?!
Тільки цього літа найвигідніші пропозиції!
promo choice