Як отримати ВНЖ в Португалії

2019 | 04 | 03 1192

Вид на проживання в цьому європейській державі найпростіше отримати через інвестиції в нерухомість, але це далеко не єдиний шлях. Португалія відкрита і для трудових мігрантів, і для студентів, і для бізнесменів. Після вибору підстави для переїзду від повчання ВНЖ вас відділяють кілька послідовних дій, на яких ми зупинимося докладніше.

  Насамперед, іноземцю, який планує влаштуватися в Португалії надовго, потрібно звернутися в дипломатичне відомство держави в своїй країні, щоб отримати резидентну візу. По ній можна до півроку перебуває закордоном легально. Але оформляти її краще заздалегідь, оскільки цей процес може затягнутися на кілька місяців.

  Заява на отримання ВНЖ необхідно подавати протягом чотирьох місяців після в'їзду в Португалію. Видають такий документ зазвичай за 7-14 днів, а його термін дії - 1 рік з правом продовження ще на 2 роки.

ВНЖ в Португалії для працевлаштування

  Робочий українець може отримати посвідку на проживання тільки при наявності трудового договору з роботодавцем. Тому, перш за все, потрібно знайти вакансію на португальському ринку праці, а потім отримати дозвіл на роботу. І це не так просто, як може здатися на перший погляд, оскільки робота в країні - сфера високої конкуренції, а рівень безробіття дуже високий. Простіше і надійніше знайти її через біржу вакансій (ПОСИЛАННЯ), де розміщені пропозиції від перевірених компаній і підприємців. На жаль, шахраїв в цій сфері чимало, тому довіряйте тільки перевіреним організаціям-посередникам.

  Вже на місці, в Португалії, вам потрібно буде отримати номер соцзабезпечення і податковий код. Договір з роботодавцем повинен бути укладений відповідно до місцевого законодавства, а Інститут з питань зайнятості та професійної підготовки повинен підтвердити інформацію, що цікавить вас вакансію. Серед претендентів перевага за тими, хто володіє португальською мовою, має вищу кваліфікацію і профільну освіту. Тому ваш досвід роботи та додані для вивчення мови зусилля будуть тільки плюсом. Отримувати ВНЖ по блакитну карту ЄС, будучи висококваліфікованим кадром або вченим, також цілком реально.

Вид на проживання для навчання в Португалії

  ВНЖ для студентів, які здобувають вищу освіту в Португалії, надають на основі документів про зарахування до вищого навчального закладу і підтвердження матеріальної забезпеченості. Це можуть бути як кошти на рахунку в банку, порядку 1000-1300 євро за рік навчання, так і стипендія або грант. Але важливо врахувати той факт, що навчання в країні відбувається переважно державною мовою, тому попередньо потрібно вивчити його на достатньому рівні.

  Стати власниками ВНЖ на час навчання можуть також студенти технікумів і приватних навчальних закладів вузького профілю.

Стартап-віза в Португалії

  Нова програма, по якій можна отримати ВНЖ, якщо ви відповідаєте наступним вимогам:

  • плануєте розвивати свій sturtup в Португалії, навіть якщо поки бізнес тільки в планах;
  • не проживає в Шенгенській зоні;
  • маєте податкові зобов'язання, які пов'язані з податковим адмініструванням і соцзабезпечення;
  • не маєте судимості;
  • вік від 18 років;
  • можете підтвердити своє фінансове добробут (на вашому рахунку повинно бути не менше 5146 € на рік на 1 особу);
  • ваш стартап повинен грунтуватися на передових технологіях, в перспективі створювати робочі місця і збільшити оборот до 325 тисяч € на рік протягом 5 років з моменту укладення контракту.
     

За програмою стартап-віз можна розраховувати на ВНЖ в Португалії, маючи лише успішну бізнес-ідею. Адже доступ до грантів, які не потребують повернення коштів, потенційні бізнесмени-іноземці отримують нарівні з місцевими підприємцями.

ВНЖ в Португалії при інвестуванні в нерухомість

  При вкладеннях в об'єкти нерухомості на суму від 500 тисяч € вид на проживання отримує не тільки інвестор, але і вся його сім'я. Далі протягом 5 років ці об'єкти можна здавати в оренду, а після закінчення цього терміну продати. Подавати документи на вид на проживання потрібно після придбання нерухомості протягом 90 днів після в'їзду в Португалію. Це може бути як один елітний об'єкт, так і кілька будинків або квартир, загальною сумою від 500 тисяч євро.

  Є й інший шлях інвестування в об'єкти, які потребують реконструкції та пов'язані з культурно-історичної спадщини країни. Тут вже сума вкладень стартує від 350 тисяч €. Причому включає вона не тільки саму вартість нерухомості, але і витраті на ремонт. Інвестор бере на себе зобов'язання відреставрувати будівлю відповідно до строгих вимог, але це вкладення може обернутися колосальною вигодою. Зберігаючи традиційну архітектуру фасаду, при цьому ремонтуючи об'єкт всередині, можна значно підвищити вартість оренди і стати володарем дійсно унікального житла.

ВНЖ в Португалії для бізнесменів та іноземних інвесторів

  Вид не проживання за цим пунктом надають підприємцям, які реєструють компанії або відкривають свою справу в Португалії. Вони також, як і інвестори з попереднього розділу, потрапляють під програму «Золота віза». Щоб отримати ВНЖ потрібно знаходиться на території країни не менше тижня в перший рік і двох тижнів в наступні. І інвестувати в економіку держави не менше одного мільйона євро. Але цю суму можна зменшити, якщо виконати одну з умов:

  • Купити паї в місцевому інвестиційному фонді на 500 тис. €
  • Інвестувати в науково-дослідницьку діяльність 350 тис. €
  • Вкласти в підтримку національної культурної спадщини 250 тис. €
      

Що стосується компаній, то вони повинні надавати мінімум 10 робочих місць для португальського ринку праці. Крім того, інвесторам потрібно володіти португальською мовою хоча б на початковому рівні.

ВНЖ в Португалії для возз'єднання сім'ї

  Це підстава поширюється на подружжя, неповнолітніх дітей, батьків старше 65 років та інших членів сім'ї, які з тієї чи іншої причини перебувають на забезпеченні іммігранта з видом на проживання. Крім доказів близької спорідненості, потрібно надати документи, що підтверджують наявність житлоплощі, достатньою для проживання всіх членів сім'ї, і фінансового забезпечення.

Документи, необхідні для оформлення ВНЖ в Португалії

  Крім документів для кожного індивідуального випадку і підстави, потрібно надати:

  • заяву на отримання дозволу на проживання;
  • закордонний паспорт;
  • два кольорових фото;
  • підтвердження фінансової забезпеченості іноземця та наявності орендованого або власного житла;
  • довідку про несудимість.


  Можуть також знадобитися медстраховка або відомості від податкової.

  Через 5 років з ВНЖ можна отримати статус постійного жителя Португалії, а ще через рік - громадянство. Умови оформлення посвідки на проживання трохи відрізняються від тих, які існують в інших країнах ЄС, але якщо говорити про шляхи від звичайного іммігранта до громадянина Португалії, то пройти його можна значно швидше.

Бажаєте розмістити рекламу або стати партнером?!
Тільки цього літа найвигідніші пропозиції!
promo choice