ВНЖ в Чехії для українців

2019 | 05 | 20 900

Одна з переваг проживання в цій європейській країні для наших співвітчизників - спрощена адаптація в культурній площині. Менталітет чехів ближче громадянам пострадянського простору при тому, що рівень життя набагато вище.

Якщо ви плануєте працювати, отримувати освіту або вести підприємницьку діяльність в Чехії, то вид на проживання є обов'язковою умовою. Як його оформляти - читайте в матеріалі.

Де оформляти ВНЖ в Чехії?

Розглядає заяви про дозвіл на проживання чеська міграційна поліція. У разі позитивного рішення іноземець отримує довгострокову візу, за якою може жити в країні довше 90 днів. Всі документи на отримання ВНЖ можна подати через Посольство Чеської Республіки в Україні. По приїзду до Чехії протягом 3 днів необхідно прийти в місцеве відділення поліції, щоб у вас взяли біометричні дані. Після всіх пройдених процедур ВНЖ зазвичай видають протягом 2 місяців. Його термін дії спочатку буде обмежений одним роком, стільки ж буде дійсна довгострокова віза. Надалі можна продовжити дозвіл на проживання ще на 2 роки, через 5 років перебування в Чехії можна розраховувати на ПМП, через 10 - пробувати отримувати громадянство. Для отримання ПМП здається іспит на знання чеської мови на рівні А2, а на громадянство ще й на знання чеської історії. У Чехії, до речі, дозволено подвійне громадянство.

Список документів для оформлення ВНЖ

До основного пакету документів відносяться:

  1. Заява.
  2. Дійсний закордонний паспорт.
  3. 3 фото формату 3,5 х 4,5 см.
  4. Підтвердження наявності достатньої кількості коштів на перебування в Чехії (близько 1200 € для звичайної людини або близько 4000 € для бізнесменів).
  5. Наявність житла в Чехії. Не обов'язково мати власну нерухомість, але орендовану квартиру, площею не менше 8 м2 на 1 людину або 12,6 м2 на двох.
  6. Медстраховка.
  7. Довідка про несудимість.
  8. Документально підтверджене підставу для отримання ВНЖ.


Документи обов'язково повинні бути перекладені на чеську мову та завірені нотаріусом.

Підстави для ВНЖ в Чехії

Як і в багатьох інших європейських країнах, вид на проживання в Чехії видають для:

  • навчання або дослідницької діяльності;
  • працевлаштування;
  • ведення бізнесу;
  • возз'єднання з сім'єю.

Придбання нерухомості не дає права для оформлення ВНЖ.

Отримання освіти в місцевому вузі дає право претендувати на довгострокову візу і дозвіл на проживання. Вченим-іноземцям ВНЖ видають на підставі довгострокового договору про співпрацю з чеським науково-дослідним інститутом.

Отримувати документ для довгострокового перебування в Чехії по роботі можна двома способами:

З картою працівника. Підставою для її отримання є робочий контракт. При цьому зміна вакансії повинна бути узгоджена з міграційним відділом поліції.
З блакитний картою ЄС. Її видають іноземним фахівцям високої кваліфікації для роботи на затребуваних в Чехії посадах.
Пошук вакансій краще здійснювати заздалегідь, щоб до вашого переїзду в Чеську Республіку всі документи уде були готові. Спеціалізовані біржі з працевлаштування в Європі ПОСИЛАННЯ пропонують десятки легальних робочих місць, в тому числі в Чехії.

Бізнесменам ВНЖ видають на підставі карти підприємця. Щоб її отримати, потрібно зареєструвати в Чеській Республіці свою компанію. Займе реєстрація близько 14 днів і обійдеться приблизно в 900 євро. Надалі потрібно просто вести свою діяльність згідно із законом і справно платити податки.

Возз'єднання сім'ї поширюється на близьких родичів власника ВНЖ. Якщо коштів для проживання в Чехії і житлової площі для всіх утриманців досить, то протягом місяців заяву буде розглянуто і задоволено.

Крім того, що Чехія досить приваблива рівнем життя країна, вона ще й лояльно ставиться до іноземців. При дотриманні всіх прописаних в законі умов отримати посвідку на проживання там не складе особливих труднощів.

Також радимо до прочитання:

  • Вид на проживання в Хорватії
  • Що робити після пограбування за кордоном
Бажаєте розмістити рекламу або стати партнером?!
Тільки цього літа найвигідніші пропозиції!
promo choice