Чи можна продовжити візу, не виїжджаючи з Польщі?

2019 | 02 | 18 899

Рано чи пізно з необхідністю продовження візи стикається будь-який іноземець, з різних причин проживає на території Польщі. Для кого-то це привід ненадовго повернутися додому, до сім'ї. Але іноді пройти таку процедуру зручніше, не залишаючи країну. Як це зробити - читайте нижче.

Продовження шенгенської візи

Якщо у вас виникла необхідність залишатися в Польщі довше, ніж ви планували, а термін візи добігає кінця, то ви можете подати клопотання на її продовження до відповідних органів. Але задовольнять його тільки в тому випадку, якщо дана потреба обґрунтована непередбаченими обставинами. Форс-мажор у вигляді важкої хвороби, що вимагає медичного втручання або смерті близької людини потрібно підтвердити документально. Це називається обов'язковим продовженням шенгену. В такому випадку іноземний громадянин проходить дану процедуру безкоштовно. Якщо ж причини не настільки вагомі, а скоріше особистого характеру, хоча вони теж повинні бути поважними, то ви можете розраховувати на факультативне продовження візи.

Аплікаційну форму слід подавати мінімум за добу до закінчення терміну дії шенгену, але краще залишити в запасі три дні. Якщо ви прострочили візу, то документи до розгляду вже не приймуть, а ви станете нелегалом. Поки ваш запит розглядатимуть, на території Польщі ви можете перебувати офіційно. Зазвичай це займає близько семи днів, але може затягнутися і на місяць, в рідкісних особливих випадках - на два.

Документи для продовження

Звертаючись в воєводство Польщі за місцем вашого перебування в країні, зверніться за допомогою до продовження візи наступні документи:

  • Закордонний паспорт, який буде дійсний ще не менше року.
  • Заява в письмовому вигляді.
  • Актуальне фото (зроблене а останні півроку).
  • Документи, що обгрунтовують ваше звернення в воєводство.
  • Медичну страховку і підтвердження фінансового забезпечення на період перебування в Польщі.
  • Також вам потрібно буде оплатити гербовий збір, який в разі факультативного продовження шенгену становить 30 Eврo.

Продовження робочої візи

Якщо ви працевлаштовані в Польщі протягом останніх трьох місяців офіційно, тобто роботодавець справно платить за вас податки, процедура продовження буде простіше. Вам потрібно буде отримати дозвіл на роботу, яке називається воєводське запрошення. Правда, тут теж є нюанс. Отримавши його, все одно потрібно приїхати в Україну для подачі документів в Консульство, щоб вам видали нову робочу візу з правом перебування в Польщі на 360 днів.

Подбати про отримання воєводського запрошення варто заздалегідь, не пізніше ніж 30, а краще 45 днів до закінчення скора дії вашої візи.

Щоб отримати дозвіл на роботу, ваш роботодавець повинен надати такі документи:

  • Виписку з суднового реєстру про реєстрацію своєї компанії.
  • Статут організації.
  • Копію закордонного паспорта співробітника.
  • Номер REGON і декларацію ZUS роботодавця.
  • Чек про оплату збору (100 злотих - близько 23 євро).

Важливо врахувати, що продовження національної робочої візи проводитися тільки один раз. Вартість такої послуги - 406 PLN (близько 94 євро). Якщо вам відмовлять, збір не повертається. Але протягом двох тижнів ви можете оскаржити це рішення, якщо впевнені в своєму праві на продовження візи і маєте всі юридичні підстави для цього.

Добре зарекомендував себе на роботі в Польщі, ви можете заручитися підтримкою керівництва своєї компанії. Тоді проблем виникнути не повинно. Легальне працевлаштування в Європі є сьогодні кожному українцю. Знайти вакансію за своєю спеціальністю або для сезонного заробітку, можна на спеціалізованій біржі: ПОСИЛАННЯ.

Бажаєте розмістити рекламу або стати партнером?!
Тільки цього літа найвигідніші пропозиції!
promo choice