Їдемо в Словаччину на роботу: потрібні документи і правила в'їзду в країну

2018 | 12 | 25 2814

З 2018 року Словаччина прийняла ряд законів, що спрощують в'їзд і працевлаштування для українців. Справа в тому, що ринок праці відчуває брак кваліфікованих кадрів, тому влада вживає різні заохочення для вливання іноземних фахівців на певні посади.

Перш ніж в'їжджати в Словаччину, необхідно підготувати документи:

Віза або біометричний закордонний паспорт.
Цього достатньо для туристичного візиту. Однак додатково у вас можуть запитати:

  • Чи є у вас достатня кількість грошей на період поїздки (можуть повірити наслово або попросити показати виписку з банку, інше офіційне підтвердження).
  • Медичну страховку, яка дійсна на території Словаки на весь період перебування.
  • Зворотний квиток.
  • Бронь готелю або договір про оренду житла.

Це не обов'язковий список, однак відсутність даних документів можуть стати причиною у відмові у в'їзді в країну.

Для українців, які їдуть до Словаччини на роботу, крім уже перерахованих документів та додаткової інформації, потрібно мати при собі трудовий договір і дозвіл на працевлаштування.

Як отримати дозвіл на працевлаштування

Не дивлячись на те, що Словаччина інвестує в залучення іноземних фахівців, все ж вони прагнуть регулювати безробіття і попит на кадри в країні. Так, якщо ви хочете отримати роботу бухгалтера, але на дану вакансію є заявки з місцевих громадян - вам, швидше за все, відмовлять.

Отримати дозвіл на працевлаштування в Словаччині потрібно до приїзду. Оформити дозвіл можна тільки на вакансію, на яку вас вже затвердив потенційний роботодавець. Тобто спочатку:

Знаходьте роботу. Укладаєте договір про найм.
Подаєте документи в Бюро працевлаштування в Словаччині.
Чи отримуєте дозвіл на роботу або відмову.
Тобто якщо ви в'їжджаєте в Словаччину з метою знайти роботу, заздалегідь не оформивши робочу візу - вам належить неофіційний працю. Після отримання дозволу на роботу можете легально приїжджати в країну і працювати, бути захищеним трудовим законодавством Словаччини.

Для оформлення необхідного дозволу ви можете звернутися в спеціальні агентства з працевлаштування українців за кордоном. Або ж самостійно почати підготовку та подачу документів. необхідні:

  • дві фотокартки паспортного формату;
  • актуальний закордонний паспорт або інше офіційне дозвіл;
  • трудовий договір від наймача;
  • довідка про відсутність судимостей;
  • актуальна медична страховка;
  • документ, оформлений не пізніше 90 днів, який підтверджує наявність
  • житлоплощі на час перебування в країні.

Актуальний список документів уточнюйте на сайті посольства в Словаччині.

Часті питання про в'їзд до Словаччини
У мене немає біометричного закордонного паспорта, але є звичайний і віза / шенгенська віза, цього достатньо?

Якщо термін дії візи і закордонні паспорти не закінчилися - ви також можете їх використовувати для в'їзду до Словаччини, подавати на оформлення трудового дозволу. Однак замовити закордонний паспорт біометричний набагато швидше і дешевше обійдеться, ніж очікувати оформлення візи.

Що за правило 90/180?

Українцям не можна перебувати в країнах Шенгену більше 90 днів з 180 днів. Тобто якщо ви вже вичерпали ліміт 90 днів, але хочете незабаром повернутися, переконайтеся, що пройшло не менше трьох місяців з моменту останнього перебування за кордоном в Шенгенській зоні.

Вид на проживання або робоча віза збільшує термін перебування в країні з 90 днів, до року і більше.

Будь-яка робота заборонена без трудової візи?

Працювати ви можете, але офіційно позбавлені права на оплату своєї праці. Тобто сенс в роботі в Словаччині відразу ж втрачається. Однак ви можете розраховувати на форму волантерства: працювати і отримувати за це їжу і житло.

Порушення правила і отримання грошових коштів (зарплата) - прямий шлях до отримання ярлика: «порушник міграційного порядку», депортації і погіршення історії виїздів до країн Європи.

Які питання можуть задати прикордонники?
Найчастіші:

  • Мета вашого візиту?
  • Де зупиніться?
  • Розкажіть маршрут поїздки?
  • Вас хто-небудь зустрічає?
  • Є зворотні квитки і на коли?
  • Як будете пересуватися?
  • Ким працюєте?
  • Кого ви знаєте з країни?

Можуть ставити на перший погляд дивні питання: «Збирали ви валізу або хтось вам допомагав?». Відповідайте чесно, ведіть себе спокійно. Це не іспит, де вас намагаються завалити питаннями підвищеної складності. На все ви знаєте відповіді, тому будьте чесними, спокійні і ніяких проблем із в'їздом до Словаччини у вас не виникне.

Бажаєте розмістити рекламу або стати партнером?!
Тільки цього літа найвигідніші пропозиції!
promo choice