Як українцю отримати ВНЖ і дозвіл на роботу в Болгарії?

2019 | 02 | 22 865

Серед країн Євросоюзу Болгарія є однією з найбільш привабливих для наших співвітчизників. Тут високі за мірками України заробітні плати, але при цьому відносно доступні ціни на проживання. Якщо ви плануєте жити в Європі, ця країна ідеально підходить для працевлаштування та отримання ВНЖ. З ним ви зможете легально працювати і перебувати в Болгарії на законних підставах. Вид на проживання дозволяє іноземцям користуватися доступними громадянам країни гарантіями держави, розраховувати на соціальний захист, здобувати освіту або вести підприємницьку діяльність. Іммігранти з ВНЖ також мають деякі привілеї в отриманні дозволу на перетин кордонів держав ЄС.

Покрокова інструкція для оформлення ВНЖ в Болгарії

Просто дотримуйтесь зазначених нижче пунктах і зможете пройти процедуру отримання ВНЖ в мінімальні терміни:

  • Визначтеся, яке законна підстава для оформлення ВНЖ максимально відповідає вашій ситуації.
  • Підготуйте всі необхідні документи, переведіть їх і легалізуйте.
  • Подайте документи і отримаєте візу D - зазвичай це займає від 30 до 60 днів.
  • Здійсніть в'їзд до Болгарії по візі для отримання дозволу дозвіл на тривале перебування (ВНЖ) - приблизний термін оформлення: від 15 до 30 днів.

Далі, щорічно продовжуючи вид на проживання і проживаючи в Болгарії понад 30 місяців за 5 років, ви можете розраховувати на отримання ПМП. Наступний етап - громадянство Болгарії. Якщо це ваша кінцева мета, то досягти її можна, виконавши попередні пункти. Але окремо варто згадати про фактори, які допоможуть вам наблизити її набагато швидше: близьку спорідненість з громадянами Болгарії, інвестиції в економіку країни або покупка нерухомості. Детальніше про це розповімо в наступному підрозділі.

Типи ВНЖ і підстави для його отримання


Вид на проживання в Болгарії буває трьох типів в залежності від терміну дії:

  • ВНЖ, який діє протягом 1 року.
  • ДВЖ - дозвіл, що дає право перебувати в Болгарії протягом 5 років з можливістю продовження.
  • ПМП - документ, що діє на постійній основі.

Крім терміна дії вони відрізняються супутнім пакетом соціальних привілеїв і вартістю оформлення.

Підстави для отримання ВНЖ в Болгарії закріплені законодавчо і насправді їх не так вже й мало. Просто вибирайте те, що підходить для вашої ситуації:

  • наявність трудового договору і дозволу на роботу від Міністерства соцполітики;
  • здійснення підприємницької діяльності, в результаті якої на повний робочий день у вас в компанії працевлаштовано не менш 10 громадян Болгарії;
  • необхідність тривалого лікування при підтвердженні фінансового забезпечення;
  • статус пенсіонера, забезпеченого засобами для проживання в країні;
  • близькі родинні зв'язки з іноземцем, який отримав ВНЖ, а також наявність дітей, які проживають в Болгарії на постійній основі або є її громадянами;
  • придбання нерухомості на території країни вартістю не менше 300 000 євро;
  • інвестування в болгарську економіку, суму не менше 125 000 євро;
  • вступ в законний шлюб з громадянином Болгарії;
  • навчання в ВНЗ країни або школах за програмою обміну;
  • неоплачувана стажування.

Природно, кожен з цих пунктів має бути підтверджений документально, а особливі вимоги у вигляді зазначених мінімальних сум або інших додаткових умов повинні бути виконані. Існують і інші, менш поширені підстави для отримання ВНЖ, тому знайти те, що підійде вам, цілком реально.

Тим, хто претендує отримувати посвідку на проживання в Болгарії, окремо варто подбати про місце проживання і фінансове забезпечення, яке має бути близько 2-2,5 тисяч євро в рік.

Документи, необхідні для отримання ВНЖ в Болгарії

З огляду на, що оформлення деяких документів може затягнутися, варто подбати про їхню наявність заздалегідь. У міграційну службу вам потрібно буде надати наступне:

  • Дійсний закордонний паспорт.
  • Візу категорії D.
  • Документально підтвердження підстави на отримання ВНЖ.
  • Довідку про несудимість.
  • Заява.

Зробити це необхідно протягом 3-х місяців після в'їзду в країну.

Вартість оформлення документації
Залежно від підстави для отримання ВНЖ варіюються і витрати на його оформлення. Підрахувати приблизну суму ви зможете самостійно:

  • подача заяви в міграційну службу обійдеться в 6 євро;
  • легалізація зібраних вами документів - близько 100 євро;
  • отримання візи категорії D ще стільки ж;
  • річна медстраховка - близько 80 євро;
  • дозвіл на проживання терміном на рік - 270 євро.

Далі плюсуйте вартість конкретно на вашу основи. Наприклад, якщо це бізнес, то реєстрація в торгово-промисловій палаті обійдеться ще в 600 євро. Самостійно оформити всі більш ніж реально, але якщо ви заходите прискорити процес, вам потрібно буде звернутися за допомогою у фірму, яка на цьому спеціалізується, і включити до витрат оплату таких послуг.

Дозвіл на роботу

Оскільки найбільш популярною причиною переїзду до Болгарії є працевлаштування, докладніше розглянемо процедуру отримання дозволу на роботу в країні:

Перший справою вам потрібно знайти вакансію. У цьому можуть допомогти як особисті зв'язки, так і спеціалізовані ресурси. На біржах з працевлаштування в Європі, таких як: ПОСИЛАННЯ можна знайти десятки цікавих пропозицій про легальну роботу за кордоном.
Другий крок - обговорення умов праці, проживання. Краще заздалегідь уточнити у роботодавця всі нюанси. Це допоможе вам зорієнтуватися, яку суму грошей потрібно мати при собі на перший час.
Далі відбувається процедура отримання дозволу. Роботодавець повинен звернутися до Національного агентства зайнятості із заявою та надати всі необхідні документи. Рішення про відмову або видачу дозволу на роботу приймає директор призначають протягом одного місяця.
Наступний крок - оформлення робочої візи.
До речі, дозвіл на роботу в сфері освіти Болгарії або на керівних посадах отримати простіше. Так що якщо кваліфікація вам дозволяє, відразу шукайте вакансії за своїм профілем і спеціальності.

Для отримання дозволу на роботу вашому роботодавцю потрібні такі документи (деякі з них слід надати вам):

  • заяву-декларацію;
  • підтвердження того, що вакансія доступна для іноземців і на неї не претендують громадяни Болгарії;
  • 3 ваших фото в розмірі 3,5 х 4,5 см;
  • ІСН фірми і довідка актуального становища;
  • посадова інструкція співробітника і схема керівництва компанії;
  • інформація про працевлаштованих в фірмі місцевих і іноземних фахівців;
  • трудовий договір з іммігрантом, де вказана його заробітна плата;
  • копія вашого закордонного паспорта, актуального ще не менше семи місяців;
  • легалізовані документи про освіту, фах і досвід роботи.


Як бачите, велику частину бюрократичних процедур візьме на себе приймаюча сторона. Від вас же буде потрібно тільки наявність документів, отримання яких не складе особливих труднощів.

ВНЖ в Болгарії - цілком досяжна мета. Слідуючи покрокової інструкції і доклавши певних зусиль, ви можете розраховувати не тільки на роботу в Європі, але і розглядати її для ПМП в майбутньому.

Бажаєте розмістити рекламу або стати партнером?!
Тільки цього літа найвигідніші пропозиції!
promo choice