Оформлення ВНЖ в Італії

2019 | 03 | 27 778

Тим, хто вирушає до Італії довше, ніж на три місяці, як турист, студента або по роботі, доведеться отримати дозвіл на проживання. Без цього документа таке довгострокове перебування в країні буде нелегальним.

Покрокова інструкція оформлення ВНЖ для іноземців

Отримання посвідки на проживання в Італії - процедура тривала, тому відкладати її на останній момент не варто. Що потрібно зробити в першу чергу?

Отримати візу.

Як це зробити, ви можете дізнатися, звернувшись до візового центру. Врахуйте, що ВНЖ можуть видати на строк, що не перевищує термін дії візи. Значить, для довгострокового перебування в країні вам буде потрібно віза резидента Італії з правом знаходиться там довше трьох місяців.

Подати заяву.


Прохання до місцевого відділення поліції іноземця може подати особисто або відправити поштою. До нього слід додати такі документи:

  • марку державного мита, яку можна купити в кіоску чи поштової відділенні;
  • оригінал і копії закордонного паспорта;
  • медичну страховку;
  • документ про несудимість;
  • підтвердження права володіння або довгострокової оренди житла в Італії;
  • виписку з банку;
  • завірені нотаріусом довідки, що закріплюють за вами право претендувати на ВНЖ.

Оформити посвідку на проживання.

Але для початку варто розібратися, якими вони бувають.

Види ВНЖ в Італії

Залежно від мети отримання посвідки на проживання цей документ може мати термін дії від 280 днів до 2 років з правом продовження. Підставами, щоб отримувати ВНЖ можуть бути:

  • підприємницька діяльність на території Італії;
  • робота;
  • возз'єднання сім'ї;
  • навчання.


Є і менш популярні причини, що дозволяють залишатися в Італії без права працювати або в статусі біженця. Перші 3 підстави дозволять отримати ВНЖ на 2 роки, а якщо робота сезонна, то від 6 до 9 місяців. Документ, виданий для навчання, має термін дії менше року.

До речі, нерухомість в Італії не гарантує вид на проживання. Але її покупка приносить власнику додаткові бонуси.

інтеграційне угоду

Даний документ підписує кожен громадянин країн, що не входять до Євросоюзу, при первинній запиті на отримання ВНЖ. Угода діє 2 роки, і протягом цього терміну іммігрант отримує бали за певні дії: вдосконалення рівня володіння мовою, освіту, укладення договору про оренду або купівлю житла, бізнес або волонтерська діяльність.

Інтеграційний угода має на увазі, що іноземець зобов'язується вивчити італійську мову хоча б до рівня А2, навіть російську або українську дозволяє йому висловлюватися. Крім того, за цей час слід розібратися в конституційному і державний устрій Італії.

Якщо за місяць до закінчення терміну дії угоди українець або росіянин набрав 30 і більше балів, то свої зобов'язання він виконав. Якщо менше, то документ буде продовжений ще на 2 роки. А якщо не отримав жодного балу, то депортація з країни неминуча.

Особливості різних категорій ВНЖ

Бізнес в Італії вітається місцевими властями, але вимагає підтвердження матеріальної складової для ведення підприємницької діяльності в розмірі від 10 000 €. А дохід, який підприємство, відкрите на території країни, має приносити може бути не менше 20 000 € в рік.

Робочий контракт або запрошення від роботодавця - один з найбільш популярних способів отримання ВНЖ в Італії серед наших співвітчизників. Як ви розумієте, найпростіше знайти вакансію заздалегідь, а не на місці. Зробити це можна на біржі з працевлаштування в Європі: ПОСИЛАННЯ. Так ви не тільки заощадите час на пошуки, але й забезпечите себе від шахраїв і недобросовісних роботодавців.

Студентам, власникам річного дозволу на проживання, потрібно регулярно надавати документи для його продовження до кінця терміну навчання у вузі.

Оформляти ВНЖ по одному з пріоритетних напрямків - возз'єднання сім'ї - найпростіше. Близьку спорідненість з громадянином Італії або вступ з ним в шлюб дає пільги, щоб в перспективі оформляти громадянство.

Посвідка на постійне проживання можна отримати через 5 років проживання в країні. Крім стандартних документів на ВНЖ, в муніципальне відділення поліції потрібно подати також ксерокопії чеків і квитанцій за останній рік, довідку про склад сім'ї та останньому місці проживання.

Вартість оформлення ВНЖ в Італії

Оплата державного мита - обов'язкова умова для тих, хто хоче отримати посвідку на проживання. Документ, що діють від 3 місяців до 1 року, коштує 40 €, до 2 років - 50 €. Додатково потрібно буде оплатити гербовий збір в розмірі 16 €, близько 30 € за послуги пошти та ще стільки ж за видачу ВНЖ в електронному вигляді.

Але витрачені кошти і зусилля однозначно варті того, щоб жити в європейській країні з високим рівнем життя на постійній основі.

Бажаєте розмістити рекламу або стати партнером?!
Тільки цього літа найвигідніші пропозиції!
promo choice