Як українцю отримати посвідку на проживання в Німеччині?

2019 | 02 | 28 1537

Одна справа подорожувати по Європі в якості туриста або приїжджати на заробітки, і зовсім інше - користуватися привілеями громадян тієї країни, в якій ви перебуваєте. Таку можливість дає іноземцям отримання ВНЖ. І Німеччина - не виняток, оскільки дозвіл на проживання тут відкриває для наших співвітчизників нові горизонти.

Підстави для отримання ВНЖ в Німеччині

Тимчасова посвідка на проживання надає іноземцю право перебування в країні від 90 днів до 1 року. Продовжувати його можна, не виїжджаючи з Німеччини. Займає ця процедура зазвичай кілька тижнів і є не просто формальністю - вам знову потрібно буде пред'явити документальне підтвердження своїх намірів.

Оформляти вид на проживання можна, якщо ви:

  • укладаєте робочий контракт з німецькою фірмою;
  • відкриваєте в країні свій бізнес;
  • вступаєте в шлюб з громадянином Німеччини;
  • вчіться в коледжі або вузі;
  • маєте статус біженця або переселенця.


Фінансові вливання в німецьку економіку, якщо ви придбали або реєструєте бізнес, сприяють отриманню дозволу на проживання. Розмір інвестицій не регламентований, як і зобов'язання про надання робочих місць німцям. А ось покупка нерухомості, як багато хто думає, не є гарантією того, що вам його видадуть. Виписку про право власності можна отримати через 2-3 місяці, щоб подати її для оформлення ВНЖ. Але зате в перспективі власникам житла в Німеччині простіше отримувати багаторазову шенгенську візу, діючу п'ять років. Плюс нерухомість є підтвердженням вашого фінансового стану. Матеріальне благополуччя теж служить підставою для отримання посвідки на проживання. Правда, для цього на вашому рахунку повинно бути не менше мільйона євро.

Оформлення первинного виду на проживання коштує близько 100-110 €, повторного - 65-80 €.

Як оформити візу

Для в'їзду на територію Німеччини українцям потрібно відкривати туристичну або національну шенгенську візу.

Туристична віза підходить не тільки для мандрівників, але й тим, кого цікавить покупка житла. Терміну її дії вистачає, щоб вирішити всі організаційні та юридичні питання. Віза категорії C може бути одноразовою або багаторазовою. Вона видається на термін до 90 днів протягом 6 місяців. Для її отримання потрібно звернутися в один з візових центрів Німеччини в Україні та сплатити збір у розмірі 35 євро. Заявку розглядають не довше 10 днів.

Оформлення національної візи обійдеться майже в два рази дорожче - 60 євро. Вона необхідна тим, хто збирається працювати, вчитися або возз'єднатися з сім'єю в Німеччині. У питанні працевлаштування не варто покладатися на удачу. Підходящу вакансію можна знайти заздалегідь, на спеціалізованій біржі: ПОСИЛАННЯ.

Термін дії візи категорії D - від трьох місяців, але щоб його продовжити, не потрібно знову звертатися до німецького консульства в Україні. Зробити це можна безпосередньо у Відомстві у справах іноземців в Німеччині. Туди ж подають і заяву про оформлення ВНЖ. При цьому мета перебування в національній візі і підстава для оформлення посвідки на проживання повинні збігатися.

Хто може отримати постійний вид на проживання в Німеччині?

Іноземні громадяни можуть претендувати на оформлення ПМП в різні терміни:

  • по закінченню 5 років безперервного проживання на території країни;
  • через 3 роки при володінні бізнесом;
  • через 21 місяць при наявності блакитної карти.


Статус ВНЖ повинен бути підкріплений документами, що підтверджують дохід, постійне житло, відрахування в німецький пенсійний фонд мінімум за 48 місяців, володіння німецькою мовою на рівні В1, базові знання в сфері юриспруденції та соціальної політики.

Збір за оформлення ПМП становить від 135 до 250 євро.

Посвідка на постійне проживання в Німеччині дозволяє користуватися всіма благами держави, доступними його громадянам. Іноземці з ПМП можуть працевлаштуватися без додаткового дозволу на роботу. Анулювати отриманий статус можуть, якщо сума днів, проведений протягом року поза країною, буде більше 180.

Що таке блакитна карта і як її отримати?

Ключове умови для оформлення блакитної карти в Німеччині - затребуваність вашої спеціальності. Це окрема різновид посвідки на проживання з припискою Blaue Karte GE, який надається на час дії робочого контракту. Максимально його можна оформити на 4 роки, продовжити, а також достроково розірвати при необхідності. Якщо довше року перебувати за межами Німеччини, документ буде анульований.

Хто може отримати блакитну карту Німеччини?

Випускники місцеві вищих навчальних закладів країни.
Фахівці з дипломом вузу і досвідом роботи в професії від 5 років.
Наймані робітники, які уклали контракт з німецькою фірмою на термін від 1 року.
Працівники із заробітною платою вище 50 тисяч євро на рік. Для представників затребуваний спеціальностей, наприклад, медиків, програмістів, вчених, цей поріг нижче - від 39 тисяч євро.
Для оформлення блакитної карти необхідно надати:

  • дійсний закордонний паспорт;
  • фото;
  • медичну страховку;
  • довідку про несудимість;
  • диплом про вищу освіту (для українців - підтверджений німецької атестаційною комісією);
  • трудовий договір;
  • для деяких професій ліцензію.

Чи існує безстроковий вид на проживання в Німеччині?

Проживши в країні довше 8 років, можна претендувати на громадянство. Для цього потрібно:

  • Відмовитися від попереднього громадянства.
  • Підтвердити своє володіння німецькою мовою.
  • Мати постійний дохід і не залежати від соціальної допомоги держави.
  • Бути несудженим і сумлінним платником податків.
  • Шлюб з громадянином Німеччини, терміном від 2 років, дає право отримати безстроковий вид на проживання через 3 роки проживання в країні. При цьому діти, народжені в Німеччині, не наділені правом громадянства від народження.

ВНЖ в Європі цілком реальна перспектива. Процес його отримання не можна назвати елементарним, але при серйозному підході, крок за кроком слідуючи до своєї мети, можна отримати посвідку на проживання в найкоротші терміни.

Бажаєте розмістити рекламу або стати партнером?!
Тільки цього літа найвигідніші пропозиції!
promo choice