Інструкція: як отримати посвідку на проживання в Болгарії

2019 | 02 | 01 1561

Що дає ВНЖ в Болгарії

Вид на проживання практично в будь-якій європейській країні - це умовне визнання ваших прав на перебування в іншій державі, використання його законодавчих і соціальних захистів. В цілому громадяни Європейського Союзу за замовчуванням мають всі перспективи і особливості ВНЖ в союзних державах. А ось Росія, Україна, Білорусь та інші СНД-держави, що не входять в ЄС, обмежені в правах перебування в інших країнах.

Тим, хто хоче змінити своє життя, влаштуватися в Болгарії, необхідно оформити посвідку на проживання. Інакше можливості і перспективи будуть обмежені на рівні законодавства і створять дискомфорт для життя в самих звичних питаннях.

Переваги, які дає дозвіл на проживання в Республіці:

  • право на відвідування держави без попереднього оформлення дозволів і візи;
  • дозвіл на освіту в навчальних закладах країни;
  • законна можливість реєстрації фірми і ведення бізнесу;
  • можливість безкоштовно влаштувати дітей в садок / школу;
  • можливість відправити запрошення приватній особі;
  • дозвіл перебувати в країні без обмеження в часі;
  • підключати ТВ, Інтернет і мобільний зв'язок на вигідних умовах;
  • право на подачу документів і отримання статусу ПМЖ.

Хто може отримати ВНЖ в Болгарії

Громадянин іншої держави може претендувати на отримання одного з трьох дозволів:

  • ВНЖ - видається терміном до 1 року з можливістю продовження.
  • ДВЖ - довгостроковий вид на проживання видається до 5 років з можливістю продовжити.
  • ПМЖ - постійне місце проживання також може бути отримано громадянами інших держав, воно не має часових обмежень і є однією з умов отримання громадянства.

Залежно від типу, визначається і законний термін перебування в Республіці, пакет соціальних дозволів.

Є два способи прискорити процес оформлення ПМЖ навіть без попереднього отримання посвідки на проживання:

Довести болгарське походження, якщо таке є.
Зробити внесок в економіку країни. А це - 512 тисяч євро. І ще 512 тисяч євро потрібно вкласти в «проекти пріоритетного інвестування» без можливості вивести капітал на протязі двох років. Разом - 1,024,000 євро - вартість отримання відразу ж ПМЖ в Болгарії та перспективи отримати громадянство на наступний рік. Економія мінімум 5 років.
Підстави для отримання ВНЖ в Болгарії
Умова оформлення має велике значення, і має на увазі терміновість, певні складнощі для подальшого розгляду вашої кандидатури.

Поширені такі причини для отримання ВНЖ:

  1. Висновок трудового договору з роботодавцем з Болгарії строком на один рік і більше. Тут складності вирішуються на стороні роботодавця: йому належить отримати відповідний дозвіл з Міністерства з питань праці та соціальної політики, яке підтверджує, що роботодавець не зміг знайти відповідної кваліфікації і досвіду співробітника-болгарина. В цьому випадку іноземний громадянин отримує право на роботу і можливість оформити ВНЖ строком на 1 рік.
  2. Реєстрація фірми і надання 10 і більше робочих місць для болгарських громадян.
  3. Висновок офіційного шлюбу з громадянином Болгарії.
  4. Знаходження в державі, як іноземний запрошений фахівець з міжнародних питань. При цьому однією з сторін-ініціаторів повинна виступати Болгарія.
  5. Призначення на посаду представника міжнародної організації, яка офіційно числиться в БТПП (торгово-промислова палата).
  6. Бути в прямому родинному зв'язку з людиною, яка одержала ПМЖ або є громадянином. При цьому дуже важлива фінансова сторона питання: без доказів платоспроможності отримати відповідний дозвіл не вдасться.
  7. Діючі журналісти, які отримали акредитацію в Болгарії і надають інтереси свого видавництва (каналу) можуть без проблем претендувати на отримання виду на проживання.
  8. Бути пенсіонером (для підтвердження необхідно заздалегідь оформити пенсійне посвідчення) та надати докази платоспроможності з розрахунку на місяць життя - тисяча євро на одного члена сім'ї.
  9. Лікування в медичних закладах Болгарії півроку і більше. Умови: достатня фінансова забезпеченість на медичні витрати і утримання.
  10. Входити до складу сім'ї громадянина, який отримав ВНЖ в Болгарії. До цієї категорії належать особи першої лінії - дружина / чоловік, діти.
  11. Зробити внесок на суму від 125 тисяч євро на розвиток несприятливих районів Болгарії.
    Купити нерухомість в країні не дешевше 300 тисяч євро.
  12. Бути особою, офіційно перебувають під захистом Болгарської держави відповідно до Закону про боротьбу з торгівлею людьми.
  13. Зверніть увагу, що покупка нерухомості дешевше 300 тисяч євро не дають ніяких підстав на отримання ВНЖ. Однак з'являються перспективи для власника і його сім'ї отримати річні багаторазові в'їзні візи.

Які документи потрібні для отримання ВНЖ в Республіці Болгарія

  • заяву на отримання ВНЖ;
  • оформлена в міграційному центрі або в поліції адресна карта;
  • віза Д і її копії;
  • копії з закордонного паспорта;
  • копія будь-якого документа, що підтверджує забезпеченість житлом на рік, наприклад - оплачений акт оренди;
  • підтвердження фінансової спроможності на період перебування в державі - довідка з банку, виписка про стан рахунку (за замовчуванням сума повинна бути
  • дорівнює або більше, ніж 12 мінімальних зарплат в Болгарії);
  • медична страховка на витрати від 30 тисяч євро весь період дії ВНЖ;
  • чек, який видається після оплати держмита на оформлення (10 лева).


Для тих, хто оформляє дозвіл на проживання, як пенсіонер, додатково будуть потрібні:

  • копія свідоцтва пенсіонера;
  • довідка про отримання пенсійної допомоги за останній квартал.

Зверніть увагу, що всі документи повинні бути перекладені державною мовою і легалізовані. Для цього зверніться у посольство Болгарії або офіційні бюро перекладів, що мають відповідні повноваження.

Для перекладу документів, як свідоцтво про народження, шлюб, диплом про вищу освіту і інших важливих паперів рекомендуємо робити копію, завірену нотаріусом і її передавати на переклади.

Покрокова схема отримання ВНЖ.

  1. Вибір відповідного підстави для оформлення ВНЖ. Варіанти представлені вище.
  2. Збір і підготовка документів. Їх потрібно оформити як у вашій країні, так і безпосередньо вже в Болгарії. Наприклад, віза Д оформляється у вашій країні.
  3. Підготовка копій документів, їх переклад і легалізація.
  4. Передача документів в посольстві Республіки Болгарії і отримання візи класу Д.
  5. Після отримання візи Д необхідно приїхати в Болгарію і там подати документи на отримання ВНЖ, при цьому видається тимчасовий ВНЖ строком на 15-30 днів на час оформлення документа.
  6. За точним списком документів і допомогою у вирішенні ряду організаційних питань ви можете звернутися в посольство Болгарії в своїй країні.

Отримавши ВНЖ, ви можете претендувати на ДВЖ і ПМЖ. Для оформлення останнього потрібно сумарне перебування в Болгарії протягом 30 місяців за 5 років. Після цього можна претендувати на отримання громадянства.

Якщо ви отримали ВНЖ в Болгарії і плануєте надовго пов'язати своє життя з цією країною, намагайтеся по максимуму часу проводити в Республіці. Якщо ж за рік ви більшу частину часу будете перебувати на батьківщині або в роз'їздах, з'являються підстави для відмови в продовженні виду на проживання.

Бажаєте розмістити рекламу або стати партнером?!
Тільки цього літа найвигідніші пропозиції!
promo choice