Які документи потрібні для роботи за кордоном

2018 | 10 | 25 1201

Українці зацікавлені в гідну зарплату, але, на жаль, в Україні працевлаштуватися на ставку від 500 євро і вище вкрай складно. Це зарплата керівних менеджерів, айтішників, начальників - посад, отримання яких вимагає від одного до п'яти років кар'єрних сходів. В Європі, без спеціальної освіти можна отримувати від 800 євро на посадах, як збирачі врожаю, різноробочі на будові, покоївки та ін. Професії, які не потребують диплома і досвіду. А з затвердженням безвіза отримати документи для виїзду і працевлаштування стало ще простіше.

У цій статті ми коротко розпишемо перелік документів, які потрібно взяти, щоб працевлаштуватися в Європі, переїхати і тимчасово жити на території іноземного держави.

Які документи потрібні для виїзду за кордон

  • док-ти для виїзду;
  • док-ти для працевлаштування;
  • док-ти для оформлення ВНЖ.
  • Закордонний паспорт нового зразка.

Документи для поїздки за кордон

Для тих, хто оформляв закордонний до 2014 необхідно переоформити на біометричних. Так як старий зразок не передбачає безвіз, по ньому допустимо безперешкодно відвідувати Єгипет або Туреччину, а ось для інших поїздок буде потрібно оформлення візи. Щоб уникнути подібної метушні - вже зараз вставайте в чергу за закордонним паспортом.

Для його отримання підготуйте:

  • заяву-анкету;
  • паспорт громадянина України;
  • ІПН;
  • квитанцію про оплату адміністративного збору;
  • раніше виданий закордонний паспорт.

 

Цього достатньо, щоб купити квитки і відвідати держави ЄС. Також виїжджати за кордон допустимо при наявності:

  • службового або дипломатичного паспорта;
  • діючого паспорта моряка;

Документи для працевлаштування

Безвіз не дає право на легальне працевлаштування. Має бути оформити робочу візу і отримати запрошення від роботодавця.

Щоб отримати дозвіл на ведення трудової діяльності підготуйте:

  • закордонний паспорт;
  • ксерокопію ІПН;
  • ксерокопію паспорта громадянина;
  • довідку про несудимість;
  • диплом про освіту;
  • трудову книжку;
  • медичну страховку;
  • рахунок в банку з певною сумою коштів (кожна країна встановлює свій ліміт);
  • підтвердження оренди квартири, довгострокова передоплата готелю на час
  • перебування.

Усі надані довідки необхідно перевести і подавати на державну мову.

Дозвіл на ведення трудової активності видається строком на 3, 6, 12 місяців, а також триватимуть після закінчення встановленого терміну.

Як продовжити дозвіл
Деталі продовження уточнюйте в процесі оформлення візи в посольстві: нюанси можуть відрізнятися. В середньому процес в ЄС схожий:

Короткострокова віза: видається на 3 місяці і може бути продовжена за запитом роботодавця. Тобто начальник відправляє запит на воєводство і при актуальності всіх документів видається дозвіл на ще три.

Довгострокова віза: на 6-12 місяців. Пропрацювавши більше 90 днів допустимо продовження. Трудовий контракт на рік дає можливість оформити посвідку на проживання.

Закінчення візи: якщо продовжити її немає можливості - необхідно залишити країну. Повторно оформити трудове дозвіл і повернутися ви зможете через 90 днів.

Документи для оформлення посвідки на проживання
Реєстрація допустима при наступних обставинах:

  • покупка нерухомості: завершення угоди і оформлення будинку / квартири на конкретну суму;
  • інвестиції в економіку: вкладення особистих коштів в розвиток країни;
  • реєстрація компанії, надання вакансій для місцевих;
  • шлюб з іноземним громадянином (кою);
  • трудовий контакт терміном від року і більше;
  • навчання в державних ВНЗ;
  • наукова робота;
  • дипломатичні візити;
  • тривале лікування в лікарнях іноземної держави;
  • тривалий законне проживання.

Документи для оформлення:

  • заповнити анкету (можна завантажити на сайті представництва або отримати безпосередньо при подачі);
  • 4 фотографії паспортного формату;
  • віза і закордонний;
  • медична страховка;
  • копія чинного трудового контракту;
  • чек сплати збору на оформлення.

На час проведення процедури, мігранти можуть перебувати на території держави навіть з простроченою візою. Однак подавати необхідні документи слід при чинному дозволі.

Дана стаття - чек-лист для розуміння, що з документів в цілому може вам знадобитися. Однак використовувати її, як точне керівництво - не слід. Кожна країна має право вносити зміни до переліків паперів для в'їзду та працевлаштування. Для впевненості - надішліть запит до представництва країни: вам надішлють актуальний рекомендований список документів. Або ж ви можете знайти його на офіційному сайті посольства в своїй країні.

Бажаєте розмістити рекламу або стати партнером?!
Тільки цього літа найвигідніші пропозиції!
promo choice