Kako Ukrajinac može dobiti dozvolu boravka i dozvolu za rad u Bugarskoj?

2019 | 02 | 22 138

Među zemljama EU, Bugarska je jedna od najatraktivnijih za naše sunarodnike. Ovde su plate po standardima Ukrajine visoke, ali istovremeno i relativno pristupačne cene smeštaja. Ako planirate da živite u Evropi, ova zemlja je idealna za zapošljavanje i dobijanje boravišne dozvole. Sa njim možete legalno raditi i biti legalno u Bugarskoj. Dozvola boravka omogućava strancima da koriste državne garancije koje su na raspolaganju građanima zemlje, oslanjaju se na socijalnu zaštitu, dobiju obrazovanje ili posluju. Imigranti sa boravišnom dozvolom imaju i neke privilegije u dobijanju dozvole za prelazak granica država EU.

Korak po korak uputstva za registraciju boravišne dozvole u ​​Bugarskoj

Samo pratite dole navedene tačke i budite u mogućnosti da prođete proceduru za dobijanje boravišne dozvole u ​​najkraćem mogućem roku:

  1. Odlučite koji pravni osnov za izdavanje dozvole najbolje odgovara vašoj situaciji.
  2. Pripremite sve potrebne dokumente, prevedite ih i legalizirajte.
  3. Dostavite dokumente i dobijte vizu D - obično traje od 30 do 60 dana.
  4. Izvršiti ulazak u Bugarsku na osnovu vize i izdati dozvolu za duži boravak (boravišna dozvola) - približan rok odobrenja: od 15 do 30 dana

Dalje, godišnje produžava boravišnu dozvolu i živi u Bugarskoj više od 30 mjeseci na 5 godina, možete očekivati da dobijete trajnu boravišnu dozvolu. Sledeća faza je bugarsko državljanstvo. Ako je to vaš krajnji cilj, onda se to može postići popunjavanjem prethodnih paragrafa. Ali odvojeno je vredno pomenuti faktore koji će vam pomoći da je približite mnogo brže: bliski odnos sa građanima Bugarske, ulaganje u ekonomiju zemlje ili kupovina nekretnina. O tome ćemo više govoriti u narednom odjeljku.

Vrste boravišne dozvole i razlozi za prijem

Boravišna dozvola u Bugarskoj je tri vrste u zavisnosti od perioda važenja:

  1. Vnzh, važi 1 godinu.
  2. Dvzh - dozvola za boravak u Bugarskoj 5 godina uz mogućnost produženja.
  3. Pmzh - dokument koji djeluje na trajnoj osnovi.

Pored pojma akcije, razlikuju se i prateći paket socijalnih privilegija i troškovi izvršenja.

Osnova za dobijanje boravišne dozvole u ​​Bugarskoj je zakonski regulisana i zapravo ih nije malo. Samo izaberite ono što odgovara vašoj situaciji:

  • dostupnost ugovora o radu i radne dozvole Ministarstva za socijalnu politiku;
  • poslovne aktivnosti, kao rezultat toga, najmanje 10 bugarskih državljana je zaposleno u vašoj firmi u punom radnom vremenu;
  • potrebu za dugoročnim tretmanom uz potvrdu finansijske podrške;
  • status penzionera koji ima sredstva za život u zemlji;
  • bliske porodične veze sa strancem koji je dobio dozvolu boravka, kao i prisustvo djece koja stalno borave u Bugarskoj ili su njeni građani;
  • kupovinu nekretnina u zemlji u vrijednosti od najmanje 300.000 eura;
  • ulaganja u bugarsku privredu, u iznosu od najmanje 125 000 eura;
  • zakonski brak sa bugarskim državljaninom;
  • studirati u visokoškolskim ustanovama u zemlji ili školama na programu razmjene neplaćeno stažiranje.

Naravno, svaka od ovih tačaka mora biti dokumentovana, a moraju biti zadovoljeni i posebni uslovi u obliku određenih minimalnih iznosa ili drugih dodatnih uslova. Postoje i drugi, manje uobičajeni razlozi za dobijanje dozvole, tako da je pronalaženje nečega što vam odgovara sasvim realno.

Oni koji se pretvaraju da dobiju boravišnu dozvolu u Bugarskoj, odvojeno treba da vode brigu o mestu boravka i finansijskoj podršci, što bi trebalo da bude oko 2-2,5 hiljada evra godišnje.

Dokumenti potrebni za dobijanje boravišne dozvole u ​​Bugarskoj

Imajući u vidu da izvršenje nekih dokumenata može biti odloženo, valja unaprijed voditi računa o njihovoj dostupnosti. Morat ćete pružiti sljedeće usluge za migraciju:

  • Važeći pasoš.
  • Viza za kategoriju D.
  • Dokumentovani dokazi o osnovama za dobijanje dozvole.
  • Potvrda o neosuđivanju.
  • Izjava

Ovo se mora uraditi u roku od 3 mjeseca nakon ulaska u zemlju.

Troškovi dokumentacije

U zavisnosti od osnova za dobijanje boravišne dozvole, troškovi njegove registracije se takođe razlikuju. Možete izračunati približan iznos sami:

  • podnošenje prijave migracionoj službi košta 6 eura;
  • legalizacija dokumenata koje ste prikupili - oko 100 eura;
  • dobijanje viza kategorije D je isto;
  • godišnje zdravstveno osiguranje - oko 80 eura;
  • boravišna dozvola za godinu dana - 270 eura.

Zatim dodajte cenu posebno za vaš razlog. Na primer, ako je ovo posao, onda će registracija u Privrednoj komori koštati još 600 evra. Samostalno organizujte sve više nego realno, ali ako idete da ubrzate proces, moraćete da tražite pomoć od kompanije koja je specijalizovana za to i uključite u troškove plaćanje takvih usluga.

Radna dozvola

Pošto je najpopularniji razlog za preseljenje u Bugarsku zapošljavanje, razmotrite detaljnije proceduru za dobijanje radne dozvole u ​​zemlji:

  1. Prvo što treba da nađeš posao. Lični kontakti i specijalizovani resursi mogu pomoći. Na berzama za zapošljavanje u Evropi, kao što su: LINK možete pronaći desetine zanimljivih ponuda legalnog rada u inostranstvu.
  2. Drugi korak je diskusija o uslovima rada, životnim uslovima. Bolje je unapred proveriti sa poslodavcem sve nijanse. Ovo će vam pomoći da navigirate koliko novca morate imati sa sobom po prvi put.
  3. Sledi procedura za dobijanje dozvole. Poslodavac se mora obratiti Nacionalnoj službi za zapošljavanje sa izjavom i dostaviti sve potrebne dokumente. Odluku o odbijanju ili izdavanju radne dozvole donosi direktor NEA u roku od mjesec dana.
  4. Sledeći korak je da dobijete radnu vizu

Uzgred, lakše je dobiti dozvolu za rad u oblasti obrazovanja u Bugarskoj ili na višim pozicijama. Dakle, ako vam kvalifikacija dozvoljava, odmah potražite slobodna radna mesta u svom profilu i specijalnosti.

Da biste dobili radnu dozvolu, vaš poslodavac će trebati sljedeće dokumente (neke od njih vam treba dati):

izjava izjave;

potvrda da je slobodno radno mjesto dostupno strancima i da bugarski državljani ne podnose zahtjev za to;

  1. 3 vaša fotografija veličine 3,5 k 4,5 cm;
  2. IIT kompanije i potvrda o trenutnoj situaciji;
  3. opis posla zaposlenog i šema upravljanja preduzeća;
  4. informacije o domaćim i stranim stručnjacima zaposlenim u kompaniji;
  5. ugovor o radu sa imigrantom, gdje je naznačena njegova plata;
  6. kopiju pasoša, koja važi najmanje sedam mjeseci;
  7. legalizovana dokumenta o obrazovanju, specijalnosti i radnom iskustvu.

Kao što vidite, domaćin će preuzeti većinu birokratskih procedura. Potrebna vam je samo dostupnost dokumenata, čija prijava nije teška.

Vnzh u Bugarskoj - prilično dostižan cilj. Prateći korak-po-korak uputstva i ulažući neke napore, možete računati ne samo na rad u Evropi, već ga smatrati za stalni boravak u budućnosti.

Srodni članci:

 

promo choice