Kako ukrajinski može dobiti boravišnu dozvolu u Njemačkoj?

2019 | 02 | 28 137

Jedno je da putujete po Evropi kao turist ili da dođete na posao, a sasvim drugo da uživate privilegije građana zemlje u kojoj se nalazite. Ova mogućnost daje strancima koji primaju boravišnu dozvolu. I Nemačka nije izuzetak, jer boravišna dozvola otvara nove horizonte našim sunarodnjacima.

Osnove za dobijanje boravišne dozvole u ​​Nemačkoj

Dozvola za privremeni boravak daje strancu pravo da boravi u zemlji od 90 dana do 1 godine. Možete ga produžiti bez napuštanja Njemačke. Ova procedura obično traje nekoliko nedelja i nije samo formalnost - opet ćete morati da predočite dokumentovane dokaze o svojim namerama.

Možete podneti zahtev za boravišnu dozvolu ako:

  • zaključujete ugovor o radu sa nemačkom kompanijom;
  • otvorite svoje poslovanje u zemlji;
  • udati se za njemačkog državljanina;
  • studiranje na koledžu ili srednjoj školi;
  • imaju status izbeglice ili imigranta.

Finansijska ulaganja u nemačku privredu, ako ste stekli ili registrovali biznis, doprinose dobijanju boravišne dozvole. Količina investicija nije regulisana, kao i obaveza da se obezbedi posao Nemcima. Ali kupovina nekretnina, kako mnogi misle, nije garancija da ćete je dobiti. Izjava o vlasništvu može se dobiti u roku od 2-3 mjeseca kako bi se podnijela za registraciju boravišne dozvole. Ali u budućnosti, vlasnicima kuća u Nemačkoj je lakše da dobiju višekratnu šengensku vizu, koja važi pet godina. Osim toga, imovina je potvrda vašeg finansijskog stanja. Materijalno blagostanje služi i kao osnova za dobijanje boravišne dozvole. Istina, za ovo vaš račun ne bi trebao biti manji od milion eura.

Registracija primarne boravišne dozvole košta oko 100-110 €, ponovno 65-80 €.

Kako podnijeti zahtjev za vizu

Da bi ušli na teritoriju Nemačke, Ukrajinci moraju otvoriti turističku ili nacionalnu šengensku vizu.

Turistička viza je pogodna ne samo za putnike, već i za one koji su zainteresovani za kupnju kuće. Rok njegovog djelovanja je dovoljan za rješavanje svih organizacijskih i pravnih pitanja. Viza za kategoriju C može biti pojedinačna ili višestruka. Izdata je do 90 dana u roku od 6 mjeseci. Da biste je dobili, morate kontaktirati jedan od viznih centara Nemačke u Ukrajini i platiti naknadu od 35 evra. Zahtev se ne razmatra duže od 10 dana.

Registracija nacionalne vize koštaće skoro dvostruko više - 60 evra. Neophodna je za one koji će raditi, učiti ili se ponovo ujediniti sa svojom porodicom u Njemačkoj. U pitanju zapošljavanja ne treba se oslanjati na sreću. Odgovarajuće slobodno radno mesto se može naći na specijalizovanoj razmeni: LINK.

Period važenja vize za kategoriju D je od tri meseca, ali da bi se produžio, ne morate ponovo da kontaktirate nemački konzulat u Ukrajini. To se može uraditi direktno u Kancelariji za strance u Njemačkoj. Takođe, podnosi zahtjev za registraciju boravišne dozvole. Istovremeno, svrha boravka u nacionalnoj vizi i osnova za dobijanje boravišne dozvole moraju biti isti.

Ko može dobiti stalnu boravišnu dozvolu u Njemačkoj?

Strani državljani mogu podnijeti zahtjev za registraciju stalnog boravka u različitim periodima:

  • nakon 5 godina neprekidnog boravka u zemlji;
  • 3 godine nakon poseda;
  • nakon 21 meseca plavom karticom.

Status boravišne dozvole mora biti potkrijepljen dokumentima koji potvrđuju dohodak, trajno stanovanje, odbitke za njemački penzijski fond za najmanje 48 mjeseci, znanje njemačkog jezika na nivou B1, osnovna znanja iz oblasti prava i socijalne politike.

Naknada za prijavu stalnog boravka je od 135 do 250 eura.

Stalna boravišna dozvola u Njemačkoj vam omogućava da uživate sve pogodnosti države dostupne njenim građanima. Stranci sa stalnim prebivalištem mogu biti zaposleni bez dodatne radne dozvole. Status se može otkazati ako je broj dana provedenih izvan zemlje veći od 180.

Šta je plava karta i kako je dobiti?

Ključni uslovi za obradu plave karte u Njemačkoj su zahtjev za vašom specijalnošću. Ovo je posebna verzija boravišne dozvole sa poštom Blau Karte GE, koja je predviđena za vrijeme trajanja ugovora o radu. Može se izdati za maksimalno 4 godine, obnoviti, a po potrebi i prerano raskinuti. Ako duže od godinu dana ostane izvan Njemačke, dokument će biti poništen.

Ko može dobiti mapu golubova Njemačke?

Diplomanti lokalnih visokoškolskih ustanova u zemlji. Specijalisti sa univerzitetskom diplomom i iskustvom u struci od 5 godina. Zaposleni koji su potpisali ugovor sa nemačkom kompanijom na period od jedne godine. Radnici sa platama iznad 50 hiljada evra godišnje. Za predstavnike koji su tražili specijalitete, na primer, lekari, programeri, naučnici, ovaj prag je niži - od 39 hiljada evra. Da biste izdali plavu karticu, morate navesti:

  • važeći pasoš;
  • photo;
  • zdravstveno osiguranje;
  • potvrda o dobrom ponašanju;
  • diploma visokog obrazovanja (za Ukrajince - potvrđena od strane nemačke komisije za atestiranje);
  • ugovor o radu;
  • za neka licencirana zanimanja.

Da li postoji stalna boravišna dozvola u Nemačkoj?

Živeći u zemlji više od 8 godina, možete podnijeti zahtjev za državljanstvo. Za ovo vam je potrebno:

  1. Odričite se prethodnog državljanstva.
  2. Potvrdite svoje znanje nemačkog.
  3. Imati stabilan prihod i ne zavisiti od socijalne pomoći od države.
  4. Da bude osuđen i bona fide poreski obveznik.

Brak sa državljaninom Nemačke, na period od 2 godine, daje pravo na dobijanje dozvole za boravak na neodređeno vreme nakon 3 godine boravka u zemlji. U isto vrijeme, djeca rođena u Njemačkoj nemaju pravo na državljanstvo rođenjem.

Vnzh u Evropi je veoma realna perspektiva. Proces dobijanja ne može se nazvati elementarnim, ali uz ozbiljan pristup, korak po korak, slijedeći vaš cilj, možete dobiti boravišnu dozvolu što je prije moguće.

Srodni članci:

promo choice