Uputstvo: kako dobiti dozvolu boravka u Bugarskoj

2019 | 02 | 01 206

Iz članka ćete saznati:

  1. Šta daje boravišna dozvola u Bugarskoj.
  2. Ko može dobiti boravišnu dozvolu u Bugarskoj.
  3. Razlozi za dobijanje boravišne dozvole.
  4. Koja dokumenta su potrebna za registraciju boravišne dozvole u ​​Bugarskoj.
  5. Korak po korak shema za dobijanje boravišne dozvole.

Šta daje boravišna dozvola u Bugarskoj

Boravišna dozvola u gotovo svakoj evropskoj zemlji je uslovno priznavanje vaših prava da ostanete u drugoj državi, upotreba njene zakonske i socijalne zaštite. Generalno gledano, građani Evropske unije po defaultu imaju sve izglede i karakteristike boravišne dozvole u ​​savezničkim državama. Međutim, Rusija, Ukrajina, Belorusija i druge sile CIS-a koje nisu članice EU su ograničene u svojim pravima da ostanu u drugim zemljama.

Oni koji žele da promene svoj život, da se nasele u Bugarskoj, moraju podneti zahtev za boravišnu dozvolu. U suprotnom, mogućnosti i izgledi će biti ograničeni na nivou zakonodavstva i stvorit će neugodu za život u najpoznatijim stvarima.

Naknade odobrene boravišnom dozvolom u Republici:

  • pravo da posjete državu bez prethodne dozvole i viza;
  • dozvola za obrazovanje u obrazovnim institucijama zemlje;
  • pravna mogućnost za registraciju preduzeća i vođenje poslova;
  • mogućnost organizovanja besplatne djece u vrtiću / školi;
  • sposobnost da se pošalje poziv privatnom licu;
  • dozvola boravka u zemlji bez vremenskog ograničenja;
  • povezivanje televizije, interneta i mobilnih komunikacija po povoljnim uslovima;
  • pravo na podnošenje dokumenata i sticanje statusa stalnog boravka.

Ko može dobiti boravišnu dozvolu u Bugarskoj

Građanin druge države može podnijeti zahtjev za jednu od tri dozvole:

  • Boravišna dozvola se izdaje na period do 1 godine uz mogućnost obnove.
  • DVA - dozvola za dugoročni boravak izdaje se do 5 godina uz mogućnost obnavljanja. Stalni boravak - stalno prebivalište mogu dobiti i građani drugih država, nema vremensko ograničenje i jedan je od uslova za sticanje državljanstva.
  • U zavisnosti od vrste, utvrđuju se i zakonsko trajanje boravka u Republici i paket socijalnih dozvola.

Postoje dva načina da se ubrza proces dobijanja stalnog boravka čak i bez dobijanja boravišne dozvole:

  1. Dokazati bugarsko poreklo, ako ga ima.
  2. Doprinesite ekonomiji zemlje. I to - 512 hiljada evra. I još 512 hiljada eura je potrebno za ulaganje u "projekte prioritetnih investicija" bez mogućnosti povlačenja kapitala za dvije godine. Ukupno - 1.024.000 eura - troškovi sticanja stalnog boravka u Bugarskoj odmah i izgledi za državljanstvo za narednu godinu. Uštedite najmanje 5 godina.

Osnove za dobijanje boravišne dozvole u ​​Bugarskoj

Uslov registracije je od velikog značaja i podrazumeva hitnost, određene poteškoće za dalje razmatranje vaše kandidature.

Sledeći razlozi za dobijanje boravišne dozvole su česti:

  1. Sklapanje ugovora o radu sa poslodavcem iz Bugarske na period od godinu dana ili duže. Ovdje se problemi rješavaju na strani poslodavca: on će morati pribaviti odgovarajuću dozvolu Ministarstva rada i socijalne politike, potvrđujući da poslodavac nije mogao pronaći odgovarajuće kvalifikacije i iskustvo bugarskog radnika. U tom slučaju, strani državljanin dobija pravo na rad i mogućnost izdavanja boravišne dozvole na period od jedne godine.
  2. Registracija preduzeća i obezbjeđenje 10 ili više radnih mjesta za bugarske građane.
  3. Završetak službenog braka sa državljaninom Bugarske.
  4. Biti u državi kao strani pozvani stručnjak za međunarodna pitanja. Istovremeno, Bugarska bi trebala biti jedna od inicijacijskih strana.
  5. Imenovanje predstavnika međunarodne organizacije koja je zvanično upisana u BCCI (Privredna komora).
  6. Da bude u direktnoj vezi sa osobom koja je dobila stalno prebivalište ili je državljanin. Istovremeno, finansijska strana pitanja je veoma važna: bez dokaza o solventnosti ne može se dobiti odgovarajuća dozvola.
  7. Vršioci dužnosti novinara koji su dobili akreditaciju u Bugarskoj i zastupaju interese svoje izdavačke kuće (kanala) mogu lako podnijeti zahtjev za boravišnu dozvolu.
  8. Biti penzioner (potvrditi da je neophodno unaprijed izdati penzijski certifikat) i dostaviti dokaz o solventnosti po mjesecu života - tisuću eura po članu porodice.
  9. Liječenje u medicinskim ustanovama u Bugarskoj šest mjeseci i više. Uslovi: dovoljna finansijska sigurnost za medicinske troškove i održavanje.
  10. Biti deo porodice građanina koji je dobio dozvolu boravka u Bugarskoj. U ovu kategoriju spadaju osobe prve linije - supruga / suprug, djeca.
  11. Napraviti doprinos u iznosu od 125 hiljada eura za razvoj nepovoljnih područja Bugarske. Kupovina nekretnina u zemlji nije jeftinija od 300 hiljada eura.
  12. Biti lice zvanično pod zaštitom bugarske države u skladu sa Zakonom o borbi protiv trgovine ljudima.

Imajte na umu da kupovina nekretnina je jeftinija od 300 hiljada evra i ne daju nikakav razlog za dobijanje boravišne dozvole. Međutim, postoje izgledi da vlasnik i njegova porodica dobiju godišnje višestruke ulazne vize.

Koja dokumenta su potrebna za dobijanje boravišne dozvole u ​​Republici Bugarskoj

  • zahtev za odobrenje boravka;
  • adresna kartica sastavljena u migracionom centru ili policiji;
  • D viza i njene kopije;
  • kopije pasoša;
  • kopiju bilo kojeg dokumenta kojim se potvrđuje pružanje stanovanja za godinu dana, na primer, plaćeni zakup;
  • potvrda o finansijskoj solventnosti za period boravka u državi - potvrda banke, izvod iz računa (po defaultu iznos mora biti jednak ili veći od 12 minimalnih zarada u Bugarskoj);
  • zdravstveno osiguranje za troškove od 30 hiljada eura za cijelo vrijeme boravišne dozvole;
  • ček, koji se izdaje nakon uplate državne pristojbe za registraciju (10 leva).

Za one koji se prijavljuju za boravišnu dozvolu, kao penzioner, dodatno ćete morati:

  1. kopiju uverenja penzionera;
  2. potvrda o primanju penzionih naknada za poslednji kvartal. Napominjemo da sva dokumenta moraju biti prevedena na državni jezik i legalizovana. Da biste to učinili, obratite se bugarskoj ambasadi ili službenim prevodilačkim agencijama koje imaju odgovarajući autoritet.

Za prevod dokumenata, kao što su potvrda o rođenju, braku, diplomi o visokom obrazovanju i drugim važnim radovima, preporučujemo da se kopija overi od strane notara i prenese na prevod.

  1. Korak po korak shema za dobijanje boravišne dozvole.
  2. Izbor prave osnove za registraciju boravišne dozvole. Opcije su prikazane gore.
  3. Prikupljanje i priprema dokumenata. Moraju se izdavati u vašoj zemlji i direktno u Bugarskoj. Na primer, viza D izdaje se u vašoj zemlji.
  4. Priprema kopija dokumenata, njihov prevod i legalizacija.
  5. Prenos dokumenata u Ambasadi Republike Bugarske i dobijanje vize klase D

Nakon dobijanja vize, D mora stići u Bugarsku i podnijeti zahtjev za boravišnu dozvolu, a privremena boravišna dozvola se izdaje na period od 15-30 dana tokom izvršenja dokumenta.

Za tačnu listu dokumenata i pomoć u rešavanju niza organizacionih pitanja, možete se obratiti bugarskoj ambasadi u vašoj zemlji.

Po dobijanju boravišne dozvole, možete se kvalificirati za DVR i stalni boravak. Za registraciju potonjeg zahteva se ukupan boravak u Bugarskoj 30 meseci u toku 5 godina. Nakon toga možete podnijeti zahtjev za državljanstvo.

Ako ste u Bugarskoj dobili boravišnu dozvolu i planirate da dugoročno povežete svoj život sa ovom zemljom, pokušajte da provedete što više vremena u Republici. Ako tokom godine najviše vremena provodite kod kuće ili na putu, postoje razlozi za odbijanje produženja boravišne dozvole.

Takođe preporučujemo da pročitate:

 

 

promo choice